miércoles, 19 de enero de 2011

Skam och vanheder!

För drygt en månad sedan tyckte en grupp människor på handlingbolaget Iberia på Gran Canarias flygplats att deras chef hade varit dum och orättvis. Detta tänkte man minsann inte finna sig i! En strejk blockerade såväl incheckning, bagagehantering, trappor och bussar till och från flygplanen. Med mera...
Resultatet var att de många tusen människor som kom till Gran Canaria denna lördag fick bege sig till sina hotell utan bagage. Väskorna kördes så småningom ut, och tre-fyra dagar senare hade i stort sett alla fått sitt bagage.

Några veckor senare tycker flygledarna att det är fruktansvärt att regeringen bestämmer sig för att privatisera luftfartsverket till 49%. Sedan tidigare var det känt att verket skulle säljas ut till 30%. För att visa sin ilska – och sin makt förstås – uteblev man från sina arbeten från och med fredag kväll den 3 december och under stora delar av lördagen den 4 december.
Enligt tidningarna uteblev 90% av flygledarna – de flesta utan ens ett läkarintyg. Hela Spaniens luftrum stängdes under 14-16 timmar! Man uppskattar att 600.000 resenärer fick lida för några få flygledares protest mot regeringens sätt att försöka lösa den ekonomiska kris landet befinner sig i.

Det kan omöjligt vara rätt att små grupper av människor skall ha rätt till denna typ av aktioner som slår mot både privatpersoner, företag och en hel nation. Hur mycket hurra man än vill ropa för strejkrätten, så är det uppenbart att något gått för långt. Flygledare i en rad med länder har ju i åratal jäklats med allt och alla. Givetvis tack vare den oerhörda makt de sitter på. Ronald Reagan var den ende  - hittills – som tog ordentligt tag i saken. Han sparkade allihop! Samma tongångar var att läsa i pressen efter händelsen den 3-4 december. Bland annat uttalade sig presidenten för Kanarieöarna, Paulino Rivero, i samma ordalag som Reagan; ”a la calle con todos” (sparka dem allihop).

Efter flera år med dåliga siffror för turismen på Kanarieöarna kan vi se en ljusning i tunneln i och med denna vinter. Positiva tal har redan rapporterats sedan i somras och ytterligare förbättringar är på gång nu i vinter. Den lokala regeringens jobb med att göra fördelaktiga avtal med flygbolag som ökar sina kapaciteter till öarna tycks ge resultat och i det stora hela verkar Kanarieöarna vara på väg mot en stabil turistnäring – igen.

Aktioner som de ovan nämnda gör ingenting annat än sätter stopp för en sådan positiv återhämtning. Dessutom slår de minst lika hårt mot de strejkande som mot resten av spanjorerna – och punktvis givetvis också mot alla som valt att besöka landet. Men turisterna har ju självsagt alternativet att återkomma till Spanien eller välja en annan plats att spendera sin semester på. Spanien och spanjorerna skall leva med den situation landet hamnar i.
Därför är det helt obegripligt med denna typ av aktioner – framför allt från dessa flygledare som i genomsnitt har en lön på minst 2 miljoner kronor om året!!! Dessutom en grupp människor som är garanterade sitt arbete, sin lön och sina förmåner för all framtid, oavsett om luftfartsverket tillhör staten till 100, 70 eller 51%.

Nog om detta – vi håller tummarna för att dessa situationer inte dyker upp igen.

Renoveringen av södra Gran Canaria har det skrivits mycket om de senaste åren. Ett konsortium (Consorcio para la rehabilitacion del Sur) bildades genom att Spaniens turistmyndighet, den kanariska regeringen, den lokala regeringen på Gran Canaria och kommunen San Bartolome de Tirajana (Playa del Ingles m.m) gick ihop. Pengar skulle satsas och mängder av projekt togs fram. Men så skedde det inte så mycket mer. Olika politiska inriktningar hos de olika medlemmarna paraliserade konsortiet. Till slut byttes ledaren för konsortiet ut och nu verkar det som om de första resultaten kan komma att synas för besökaren.

Först ut av projekten verkar bli att renovera och förbättra strandpromenaden mellan Aguila Playa till fyren i Maspalomas. Här skall man lägga ny beläggning, byta ut belysningen och förbättra rabatter och murar efter hela promenaden. Man väljer att göra detta i mindre faser för att besökarna skall störas så lite som möjligt.

Vidare skall den fyrfiliga vägen mellan San Agurstin och Playa del Ingles göras om så att den blir gång och cykelvänlig. En körbana i var riktning skall stängas för trafik och istället anpassas för miljövänliga transporter. En första etapp ser ut att bli området från köpcentret i San Agustin till El Veril (första inköringen till Playa del Ingles).

Man fortsätter dessutom att tala om shoppingområdet i San Fernando. Området skall omfatta de köpcentrum som redan finns i San Fernando, samt ytterligare nybyggen. Gator och trottoarer skall också anpassas till dagens krav.
Den gamla bar/restaurangen ”Viuda del Franco” i rondellen mellan Playa del Ingles och San Fernando har nyligen rivits. Nu gräver man ut för att inom kort börja bygga lokaler för varuhuskedjan ”El Corte Ingles” livsmedelsbutik ”Opencor”. Ryktet säger också att McDonald’s etablerar sig här.

Om och när detta projekt är genomdrivit har vi kommit en god bit på väg. Shoppingmöjligheterna på södra Gran Canaria har varit eftersatta länge, och alla som önskat shoppa har hänvisats till Atlantico i Vecindario eller till varuhusen i och omkring Las Palmas.

Vi applåderar alla projekt som förbättrar installationerna på södra Gran Canaria!

No hay comentarios:

Publicar un comentario