miércoles, 19 de enero de 2011

Nu ser vi en kraftig växande privatmarknad på Gran Canaria

Visst är det glädjande!!! Över en halv miljon människor mer har valt Kanarieöarna som semestermål under årets tio första månader jämfört med samma period i fjol!
För att vara exakt är ökningen 512.019 personer!!!
Som så ofta är det framför allt de två jättarna inom kanariska turism som återhämtat sig och som nu presenterar stora ökningar i turismen. England, som visat negativa siffror under ett par år står nu för hela 350.000 personer av ökningen. Tyskland ökar med 65.000 personer.

Från Norden är det Danmark och Norge som står för ökningen under de tio första månaderna. Sverige fortsätter att gå tillbaka om än relativt måttligt. Finland presenterar en kraftigare nedgång med drygt 15%.

Ser man däremot på oktober månad, som på något sätt får vara en första indikation om var vi är på väg, då denna månad markerar starten på den nya säsongen, så är siffrorna helt annorlunda. Finland visar en kraftig växt med nästan 17%, Sverige ökar med drygt 6% och Norge står still. Danmark visar en kraftig tillbakagång på nästan 23%.
Och det är nog dessbättre dessa siffror som visar vägen den kommande säsongen. Av de researrangörer vi varit i kontakt med är signalen solklar – Kanarieöarna gör ett betydligt bättre år än på länge. Även om man tillägger att det är i tidigaste laget att dra definitiva slutsatser för hela vintersäsongen. Det ser ut som om Kanarieöarna plockar tillbaka marknadsandelar från Thailand. Det asiatiska landet går sämre än på flera år. Däremot ser vi en ny, stark konkurrent i form av Egypten.

Vi har tidigare varit inne på en del tydliga nationalitetsskillnader mellan de kanariska öarna. Exempelvis har Tenerife tagit emot 3.055 fransmän under oktober, medan siffran på Gran Canaria är 310!  Ryssarna har även de bestämt sig för Tenerife. Under oktober ankom 4.790 ryssar till grannön. Till Gran Canaria kom det inte en enda ryss!! Det ankom 3.247 polacker till Tenerife jämfört med 1.199 till Gran Canaria.

De nordiska länderna är mer traditionella och föredrar Gran Canaira. Under oktober ankom 67.818 nordbor hit. Detta skall jämföras med 30.675 till Tenerife, 6.964 till Lanzarote och 6.459 till Fuerteventura.

När vi talar om Fuerteventura kan det passa att påpeka att ön ökade sin ankommande turism med 30,55% under oktober månad! Engelsmännen ökade med 47,45%, italienarna med 118,13%, Schweiz,Irland och Belgien med dryga 80%...

Även den inhemska turismen (som inte redovisas i våra tabeller här intill) visar mycket positiva siffror.  Drygt 1,5 miljoner fastlandsspanjorer har valt Kanarieöarna under perioden januari – oktober. Under oktober ankom 190.000 spanjorer, vilket innebar en ökning på drygt 60% jämfört med i fjol!

Tyskar och engelsmän visar också på en drygt 10 procentig ökning av antalet bokningar för sommaren 2011. Detta trots att vi fortfarande bara påbörjat vintersäsongen.

På annan plats i den lokala pressen läser vi en undersökning som visar att ”bara” ca. 60% av turisterna på Gran Canaria ankommer med en researrangör. Det vill säga att fyra av tio turister väljer att boka flyg och hotell på egen hand.
En positiv utveckling menar myndigheterna då den minskar beroendet av researrangörerna.

För bara några år sedan var det enbart researrangörer som såg till att turisterna hittade hit. Lågprisbolag inom flyget fanns inte, och internet var ett okänt instrumet för turistindustrin.
Under denna tiden växte sig researrangörerna mycket starka. Genom uppköp och ihopslagningar begränsades antalet arrangörer drastiskt, och de som blev kvar dominerade starkt. Prisbilden dikterades av dessa arrangörer.
Samtidigt klarade inte myndigheterna att begränsa utbyggandet av hotell och lägenheter, vilket gjorde att ett stort överutbud skapades.

Nu ser vi alltså en kraftigt växande privatmarknad på Gran Canaria. Tack vare ett Norwegian och ett SAS som idag erbjuder fantastiskt bra förbindelser mellan de skandinaviska länderna och Gran Canaria. Norwegian erbjuder fantastiska sju avgångar i veckan från Oslo till Gran Canaria. Dessutom avgångar från Bergen, Stavanger och Trondheim.
Samma bolag erbjuder tre avgångar i veckan från Stockholm och flera avgångar i veckan från Danmark. Saknas egentligen bara några avgångar från Göteborg, varifrån gäster idag fortfarande är helt bundna till researrangörerna. Låt oss hoppas att Norwegian tar tag idetta också.

Idag har dessutom nästan alla hotell och lägenhetshus sin egna web sida. Kanske inte med direktbokningsmöjlighet, men med klara och tydliga förklaringar om hur man skall boka sitt boende. Ett boende som i många fall är mycket billigt.

Fortfarande finns det emellertid många som tycker att det är ”enklast och tryggast” att boka genom en researrangör. Man får ju liksom hela paketet på en gång. Och visst är det så.
Dock får man ofta betala ordentligt för denna ”enkelhet”.

...och egentligen är det ju enklare att ta en taxi från flygplatsen än att sitta och vänta i varma transferbussar på att alla skall få sitt bagage...

Vi hoppas att alla får en fantastisk fin semester här på Gran Canaria!

No hay comentarios:

Publicar un comentario