miércoles, 19 de enero de 2011

Det går bra för Kanarieöarna!

Turistmässigt har sommaren varit riktigt bra. Åtminstone mellan maj och augusti, vilka är de siffror som än så länge är släppta. Gran Canaria har ökat antalet ankommande, utländska turister med 14,34% under dessa  fyra månader. Dessutom pratar man allmänt om att även den nationella turismen gått frammåt jämfört med fjolåret.

I reella tal betyder det att nästan 82.000 utländska turister mer har valt Gran Canaria under perioden maj till augusti iår jämfört med i fjol. Utgår man då från att varje turist spenderar ca. 100 euros per dag, så blir det pengar av detta. Pengar som både näringen och ön är i stort behov av! Genomsnittsperioden som en turist spenderar på Gran Canaria på sommaren är ca. 10 dagar.

Framför allt är det den brittiska marknaden som fått upp farten igen efter en stor svacka under de senaste två åren. Ser vi på årets första månader kan vi utläsa att engelsmännen  har gått upp nästan 13% eller med 232.000 personer gällande samtliga de kanariska öarna. Denna ökning innebär fler resenärer än hela den norska marknaden för motsvarande månader (där Norge är den största skandinaviska marknaden!).

Men tillbaka till sommarens trevliga statistiksiffror. Vi kan konstatera att samtliga nordiska länder har ökat i antal under sommaren 2010 jämfört med 2009.
Norge har en ökning med drygt 6.300 personer (+27,5%) vilket gör att 29.410 norrmän valt Gran Canaria för sin sommarferie. För Sverige är ökningen 2.053 personer (9,7%) till totalt 23.176 ankommande.
Danmark ökar 25,6% eller med 2.623 personer till 12.850 ankommande. Till sist noterar Finland en ökning på 22% även om ökningen i antalet personer bara är 850. Totalt valde 4.656 finländare att lägga sin sommarsemester på Gran Canaria.

Andra marknader som ökar betydligt på Gran Canaria är Italien och Belgien. Belgien ökar med 45,7% under årets första 8 månader medan Italien noterar en ökning under samma period med 169,12%!!!

Samtidigt kan man inte låta bli att förvånas över en siffra i den statistik som presenteras av myndigheterna nu i september. Det gäller antalet ankommande turister från Frankrike till Gran Canaria. Medan övriga europeiska länder noterar allt från 10.000 till 335.000 antal ankommande gäster så visar statistiken från Frankrike en helt annan siffra. Under augusti ankom 6 (!!!) fransmän till Gran Canaria och för årets åtta första månader har Gran Canaria bara kunnat säga ”bienvenue” till 439 fransmän!!!

Italiens starka frammåtmarsch kan förklaras med att utbudet av fina hotell ökat kraftigt på Gran Canaria de senaste åren. Italien, likt Frankrike, Spanien och Portugal är alla marknader som väljer hotellrum med frukost/halvpension i första hand. Men trots detta verkar marknadsföringen inte alls gått hem i Frankrike.
Samtidigt är skillnaden mellan öarna stor. Medan Gran Canaria, som sagt, bara tagit emot 439 fransmän, så har Lanzarote tagit emot 3.666, Tenerife 29.936 och Fuerteventura (hör och häpna!) hela 42.022! Förklara det, den som kan!

När detta läses så har vi kommit in i oktober. Det betyder att vintersäsongen startat från de skandinaviska länderna. För centraleuropa brukar man räkna första november som startdatum för den nya säsongen.
Det ser ut som om de positiva siffrorna från sommaren även kommer att hålla i sig under vintern. Samtliga researrangörer vi varit i kontakt med indikerar att vintern 2010-2011 kommer att bli bättre än fjolårets vinter. Större ekonomisk optimism är den anledning som främst anges, men också det tuffa vintern som drabbade norra Europa i fjol gör att allt fler har velat säkra sig en period i sol och värme.

Samtidigt kan vi konstatera att en hel del turistanläggningar (främst lägenhetshotell) har stängt sina dörrar för turismen. En rad med dåliga år har gjort det omöjligt att fortsätta med driften. Dessutom har konkurrensen från nya, fina hotell varit svår att hantera för många.

Det skulle i så fall betyda att fler turister skall vara med att dela på färre bäddar, vilket bådar för en bättre beläggning – något som branschen är i stort behov av. De allra flesta kanarier är idag medvetna om den besvärliga situation som landet går igenom, och man är beredd att göra vad man kan för att förbättra situationen. Ett oerhört tydligt tecken på detta var det obefintliga deltagande som den spanska generalstrejken fick på turistområdena på södra Gran Canaria.

Således är nog alla beredda att med öppna armar ta emot alla som väljer att lägga sin semester här på Gran Canaria! Det är en verkligt god start!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario