sábado, 5 de enero de 2019

GRAN CANARIA

 -de senaste 20 åren...


Det är nu 20 år sedan Dag&Natt började sin verksamhet på Gran Canaria. Under huvuddelen av dessa år har vi följt turismen i antal och utveckling. Vi har varit med om år med rekord och vi har varit med om år där allt såg mörkt och trist ut. Men genomgående kan vi konstatera att turismen - sakta men säkert - växer på öarna.

Inför 20-års jubileet har vi tagit fram en översikt över turismens utveckling under denna tid. Vi har valt att bara belysa turismen på Gran Canaria då det är här som tidningen varit verksam.

Det är imponerande att konstatera att drygt 60 miljoner människor valt att lägga sin semester till Gran Canaria. Och då skall vi ha i åtanke att denna siffra endast speglar den internationella turismen. Men kanske ännu mer imponerande är att se att de nordiska länderna bidragit med lite styvt en fjärdedel av dessa turister!

Med drygt 5 miljoner besökare från Sverige och Norge samt ca. 2,5 miljoner besökare från Danmark och Finland har de nordiska länderna verkligen befäst sig som något av turismens hörnstolpar på Gran Canaria. För tjugo år sedan utgjorde den nordiska turismen 19,4% av den totala, internationella turismen. I år kommer den uppskattade siffran att hamna på ca. 26%. Från 610.000 nordbor år 1998 till drygt 1 miljon 20 år senare. Utvecklingen är imponerande.

Anledningarna som gör Gran Canaria så populärt är givetvis flera;  klimatet, tryggheten, mångsidigheten, bra boenden, relativt kort flygtid jämfört med andra destinationer som kan erbjuda detsamma. Många nordbor har ju nästan kommit till slutsatsen att Gran Canaria är som en sommar/vinterstuga för dem...!

Men, Gran Canaria har även utvecklat en bas för en icke sol och bad turism. En utveckling som kommer att attrahera nya typer av turister. 

Bland annat finner man på Gran Canaria en rätt stor cykelturism. Under 2018 genomfördes den första Gran Canaria Bike Week, med ett stort antal deltagare. 

Intresset för att besöka kultur och utbud utanför turistområdena har gjort att små rurala hotell byggts upp runt ön. Exempelvis är ett besök på ”Paradoren” i Cruz de Tejeda en fantastiskt fin upplevelse. 

Vandringar blir alltmer populära. Utbudet är stort. Företag som exempelvis skandinaviska Rocky Adventure erbjuder olika vandringar och svårighetsgrader i stort sett dagligen under vinterhalvåret.

Och huvudstaden, Las Palmas vars popularitet sjönk när den stora turistvågen drog söderut, har hittat tillbaka och erbjuder idag allt från stora och fina kedjehotell till små spännande botique hotell. Strandpromenaden i Las Palmas är unik och utbudet av shopping och mat i världsklass! Dessutom har myndigheternas projekt skapat härliga och mysiga områden i såväl gamla stan, Vegueta och Triana, samt i många områden kring gatan Fernando Guanarteme.


Med andra ord har Gran Canaria skapat sig en allt bredare bas att stå på. En bas som behövs när turismen - som alltid - söker nya destinationer och nya upplevelser.


No hay comentarios:

Publicar un comentario