viernes, 5 de octubre de 2018

2018 - bara näst bäst i historien...

Den långa värmeböljan som den nordeuropeiska sommaren haft sedan maj, har givetvis gjort att många valt att ställa in sin utlandssemester för att istället njuta den härliga sommaren ”hemma”.

För första gången på lång, lång tid noterar vi minustecken framför utvecklingen av turismen på Kanarieöarna. Under årets första 8 månader faller turismen på öarna med 3% eller med nästan 300.000 besökare. Orsaker? Ja, det finns ett flertal!

Först och främst vädret! Den långa värmeböljan som den nordeuropeiska sommaren haft sedan maj, har givetvis gjort att många valt att ställa in sin utlandssemester för att istället njuta den härliga sommare
n ”hemma”. Även när priserna på flyg tur/retur och hotell i en eller två veckor annonserades ut för lite drygt 1000-lappen, var det svårt att hitta intresserade kunder!

Nygamla marknader som återigen börjar vakna till liv. Syftar då kanske framför allt på Turkiet som för något år sedan blev väldigt utsatt för terrorhandlingar, med rasande turistsiffror till följd. Nu har vi glömt de hemskheter som den gången fick oss att välja andra semesterorter och kan gott tänka oss att resa dit igen. Samtidigt har landets valuta haft fritt fall, vilket gör det redan billiga landet ännu billigare... Lite samma sak kommer vi med all sannolikhet att se i Egypten till den nära förestående vintersäsongen.

Dyr euro. Ja den europeiska valutan har blivit betydligt dyrare för oss skandinaver under det senaste året. Fördyringen har varit gott och väl 10%, även om den senaste tiden bjudit på lite förbättring. Men jämför man euron, som stigit, med turkisk och egyptisk valuta som fallit fritt, blir fördelarna för länderna österut betydliga.
Nu ser det ändå inte ut som om Kanarieöarna går någon katastrofsäsong till mötes. Tvärtom! I en intervju med öarnas turistchef häromdagen kunde man egentligen bara utläsa optimism och positivism. Enligt myndigheterna kommer öarna att passera 15 miljoner besökare även under 2018, vilket skulle betyda att året kvalar in som det näst bästa genom tiderna....!

Myndigheterna framhåller speciellt de nya flygförbindelserna som skapas till Kanarieöarna, och som givetvis ligger till grund för att turistrna skall kunna ta sig hit. Samtidigt belyser man en kraftig uppgång av turismen från Frankrike och Italien vilket kan tyckas lite underligt om man ser på statistiken här intill. 

Men visst måste det ändå vara bekymmersamt att se att bägge de två huvudmarknaderna - Storbritannien och Tyskland - visar tydiga tecken på svaghet. Kanske framför allt i Storbritanniens fall där pundet faller för tillfället och där frågeteckning kring Brexit bara tycks bli större och större. Onekligen skapar det osäkerhet, vilket definitivt inte är bra. Myndigheterna hävdar dock att turismen från just Storbritannien kommer att öka under vintern jämfört med i fjol - och baserar sig på antal flyg som förväntas anlända.

Bokningarna för vintern har fått sig en smäll av ovanstående faktorer. Det betyder med all sannolikhet att åtminstone oktober och delar av november kommer att bli drabbade. När höstkyla, vindar och annat drar in över skandinavien får man väl tro att reslusten återvänder, vilket gör att vi kanske kan se en mer positiv bild under säsongens andra hälft.

No hay comentarios:

Publicar un comentario