sábado, 3 de marzo de 2018

Många flyg i luften...

Redan förra månaden berättade vi att året 2017 blev ett nytt rekordår för turismen på Kanarieöarna. För första gången nådde man 16 miljoner besökare, varav 14,5 miljoner var utländska semesterfirare.
En av anledningarna till dessa nya rekord är det arbete som lagts ner från myndigheter och luftfartsverket (AENA) för att hitta nya destinationer som kan bli intressanta och lönsamma för flygbolagen.  Totalt knyts Kanarieöarna ihop med 156 olika destinationer runt om i europa. Antalet flyglinjer till dessa  destinationer uppgick 2017 till 876 stycken, vilket var en ökning med 34 linjer sedan 2014.

Samtidigt ökar antal flygbolag som traffikerar Kanarieöarna. För fyra år sedan var det 49 flygbolag som startade och landade på öarna mot 62 stycken i fjol.
Destinationen som helt klart har flest flygningar till Kanarieöarna är Madrid, med ca. 14.000 flygningar under fjolåret.  Detta är kanske inte så konstigt då det är väldigt vanligt att man måste via Madrid - eller Barcelona - om man skall flyga vidare ut i världen.
Mer konstigt kan vi kanske tycka att ingen skandinavisk flygplats är med bland de 20 största när det gäller antal flygningar till Kanarieöarna. Ser man enskilt på Gran Canaria finns både Stockholm och Oslo med, men sammanlagt till de kanariska öarna hamnar det mest om inhemska, tyska och engelska avreseflygplatser. Listan ser ut så här:

1.  Madrid
2.  London Gatwick
3.  Manchester
4.  Barcelona
5.  Birmingham
6.  Dusseldorf
7.  London Stanstead
8.  Dublin
9.  Frankfurt
10. East Midlands
11. Munchen
12. Glasgow
13. Bryssel
14. Hamburg
15. Sevilla
16. Amsterdam
17. Newcastle
18. Edingburg
19. Bristol
20. Hannover

När det gäller flygbolagen som traffikerar öarna så hamnar Ryanair på första plats med ca. 3,5 miljoner passagerare per år. Översikten som tidningen "La Provincia" presenterade för en tid sedan specificerar inte närmare hur övriga flygbolag hamnar förutom att Iberia hamnar på sjunde plats och det andra stora, spanska flygbolaget, Air Europa hamnar på elfte.
Lördagarna är den dag med mest flygningar, följd av söndagar och på tredje plats fredagarna.
Årets första månad fortsätter med ökande siffror gällande de flesta av öarna och för öarna totalt. Men ökningstakten ser lägre ut än den gjort de senaste åren. I pressen på öarna läser vi nästan dagligen om att Nordafrikakusten och Turkiet är på väg att komma tillbaka, vilket givetvis skapar tuff konkurens för Kanarieöarna.

Samtidigt menar många experter att den förbättrade spanska ekonomin kommer att innebära kraftigt stigande turistsiffror när det gäller den inhemska turismen.
Det är ett spännande år vi går till mötes!
E.S.C

No hay comentarios:

Publicar un comentario