jueves, 6 de abril de 2017

FORTSATT LJUSA TIDER FÖR TURISMEN

När vi nu kunnat sammanställa årets två första turistmånader står det klart att turismen fortsätter sin positiva trend från i fjol. Kanarieöarna som helhet ökar med 7%, och Gran Canaria med nästan 3%.  Det är framför allt turismen från Storbritannien, Brexit till trots, som står för den spektakulära ökningen. Nästan 100.000 resenärer fler under årets två första månader jämfört med rekordåret 2016...

Men vi fortsätter att se stora ökningar från Polen, Italien, och Nederländerna.

Tyskland ökar visserligen något totalt sett, men minskar tämligen kraftigt på Gran Canaria. Norge, som också tillhör de länder som sänder mest turister till öarna, backar också ordentligt.

Det återstår en och en halv månad - statistikmässigt - av årets vintersäsong. Strax efter påsk sjunker antalet flygningar kraftigt till öarna och säsongen avslutas.

Redan nu skrivs det mycket i pressen om en kommande, fantastisk sommarsäsong på Kanarieöarna. Men här finns det nog anledning att höja ett varnande pekfinger.

Visserligen säger sig myndigheterna ha underlag i form av upplagda flygserier, men vi vet alla att flyg dirigeras snabbt om till andra destinationer beroende på efterfrågan.

Förmodligen baserar sig optimismen på samma grunder som i fjol. Att avsaknaden av konkurrens från Turkiet, Frankrike, Egypten och vissa delar av Grekland skall fortsätta. Mycket tyder dock på att dessa marknader redan är på väg att få fotfäste igen. Frankrike har det i och för sig tungt fortfarande men Grekland utpekas som en av storsäljarna denna sommar, enligt flera researrangörer.

Den förflyttning som i fjol skedde från de terrordrabbade länderna, gjorde snabbt Spanien till stor segrare. Framför allt Mallorca och övriga Baleariska öar, men även fastlandet och några storstäder. Nu uppfattar vi signaler på att Mallorca inte har riktigt samma tryck som i fjol, vilket kan innebära att vi inte får samma förskjutning av turismen iår.
Fjolårets förflyttning gagnade givetvis också Kanarieöarna. Speciellt när Balearerna och fastlandet började bli fullt. Om detta inte sker i samma utsträckning iår, finns det anledning att tro att den utländska turismen till Kanarieöarna också kan stagnera. Däremot verkar det som om den inhemska turismen, från fastlandsspanien till öarna, kommer att öka.

På flygsidan ser vi med stort intresse på utvecklingen. Norwegians enorma expansion, som bland annat förvisat SAS till en andraplats som flygbolag i Skandinavien, imponerar och skapar motaktioner från andra aktörer.

Ryanair blev största europeiska flygbolag när 2016 års siffror sammanställdes och många andra "lågpris flygbolag" visade starka tillväxtsiffror i antal passagerare.

De "traditionella" flygbolagen tänker emellertid inte bara sitta stilla och se på. Lufthansa har tagit över Brussels Airlines samt ett stort antal flygplan från Air Berlin. Detta för att stärka sin lågprissatsning i bolaget Germanwings.
Ägaren till bland annat British Airways och Iberia, IAG, annonserade också för kort tid sedan att man lanserar ett nytt lågprisbolag under namnet Level. Det blir det tredje lågprisbolaet i gruppen efter Vueling och Iberia Express. Det nya bolaget börjar bland annat flyga över Atlanten från Barcelona bara några dagar innan Norwegian startar sina flygningar från den katalanska huvudstaden till USA!

Allt detta till förmån för oss passagerare som kan se fram emot ytterligare en tid med konkurrenspressade priser. Och detta i sin tur leder givetvis till att vi får lust och möjlighet att resa mer, vilket förhoppningsvis kommer att kunna utläsas på våra statistiksidor framöver...

No hay comentarios:

Publicar un comentario